Spruitkool, ook wel spruitjes genoemd zijn een hele kleine koolsoort. Deze koolsoort is een belangrijke wintergroente.

Oorsprong van spruitjes

spruitjeskoken.nl

Spruitjes komen oorspronkelijk uit het middellandse zeegebied waar ze al duizenden jaren geteeld worden. Na heel wat tijd is de teelt ook in Noord-Europa begonnen, maar wanneer is niet precies duidelijk. Volgens vele was dit rond de 5e eeuw, maar volgens anderen was dit weer rond de 13e eeuw of zelfs nog later in de omgeving van Brussel beland. Via Franse kolonisten zijn ze uiteindelijk ook in Noord-Amerika terecht gekomen. Spruitjes die het eerst in Amerika belandde waren in Louisiana.

De oorspronkelijke Franse naam van spruitjes is “Choux de Bruxelles”. In andere talen, zoals Afrika heette het Brusselspruit, in het Engels Brussel Sprout, in het Italiaans cavolini di Bruxelles en in het Zweeds Brysselkål. Spruiten worden nog steeds door men naar Brussel verwezen. Er bestaan groene en ook paarse spruiten.

Spruitkool word in Europa voornamelijk in Engeland, Nederland en Frankrijk geteeld. Spruitkool is in Nederland een belangrijk vollegronds groentegewas, spruitjes worden voornamelijk in Zuid-Holland geteeld. Naast dat het in Zuid-Holland geteeld word, word het ook in Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland geteeld. Het zaaien van de spruitkool is tussen februari en half april, de oogst eindigt dan begin augustus en eindigt in maart.

De smaak van spruiten verschillen. Traditionele rassen hebben een meer uitgesproken smaak dan de moderne rassen. Spruitjes kunnen een strenge vorst van -15 graden Celsius met gemak doorstaan. Door deze hevige vorst wordt zetmeel omgezet in suiker, wat de cellen wapent tegen bevriezingen. Veel mensen willen pas spruitjes eten als de vorst er een keertje over heen is geweest. Bij een zeer koude winter kunnen de spruitjes bitterder worden dan normaal.

Er zijn drie verschillende maten spruiten, zo heb je kleine spruitjes, middel grote spruitjes en grote spruitjes. De maten verschillen per land en welke daar populair zijn.

Probeer ook eens

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders