Geroosterde spruitjes

The key tot uitstekende geroosterde spruitjes is heel veel hitte. Niet de pittige soort, maar de oven soort. Dit is gemakkelijk in een restaurant waar ze die industriële ovens zo hoog als ze gaan, maar thuis moeilijker kunnen maken. Warmte is om twee redenen cruciaal. Ten eerste, het kleurt de buitenkanten van de spruiten, knispert de buitenste bladeren en karamelliseert de snijvlakken. Ten tweede, het kookt de spruitjes snel.
En spruitjes zijn een snelle kookgroente. Je kunt ze zelfs rauw eten als je dat wilt. Gekookte spruitjes moeten zacht zijn, maar hebben nog steeds een beetje weerstand in het midden.
wat een probleem kan zijn met andere geroosterde spruitjes recepten is dat de spruitjes te eenvoudig gebakken worden. Tegen de tijd dat de buitenste bladeren worden geroosterd, zijn is het in het midden papperig en zacht geworden.
Je begint met het snijden spruitjes, met de knip ertussen, in een hete gietijzeren koekepan. Dan gooi je ze onder de grill om de toppen te roosteren. Je wilt de pan niet teveel verdringen. Je hoeft niet te roeren; laat die spruitjes zoveel mogelijk contact maken met de hete pan. Als je ze in de pan gooit en ze uit de oven haalt, duurt het ongeveer vijf minuten. Een waarschuwing: deze methode heeft de neiging om de keuken rokerig te maken! Alleen de buitenste lagen roken, en net als een biefstuk op de grill, zal dit de buitenkanten karamelliseren terwijl de binnenkant nog zacht en heerlijk is. Je zult waarschijnlijk wel een afzuigventilator willen aanzetten of een raam willen openen!
Deze spruitjes zijn heerlijk als je ze kuid met alleen zout en peper. Een halve citroen die net voor het serveren over de spruiten wordt geperst, kan een lekkere toeving geven aan de smaak, net als een handvol geraspte Parmezaanse kaas. Ook kan je een saus over de spruitjes proberen bijvoorbeeld een beetje sojasaus voor een nog diepere smaak. Alles is heerlijk.

Ingredïenten

  • Een halve kilo spruitjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een halve theelepel zout
  • 3/4 theelepels zwarte peper

Bereidingswijze

Snijd de bodems van de spruiten als ze droog of vochtig lijken en verwijder de losse buitenste bladeren. Snijd de spruiten doormidden, door de stengel.
Zet uw afzuigkap of keukenventilator aan, of open het dichtbijzijndste raam om de kookrook te verminderen. Plaats een ovenrek een paar centimeter onder je grill en zet de grill aan. Zet een koekenpan op hoog vuur. Wanneer waterdruppels bij contact verdampen, is de koekenpan klaar om te roosteren.
Gooi de spruiten met de olijfolie, zout en peper bij elkaar in de pan. Draai ze snel met de snijzijde naar beneden. Als ze niet allemaal met de snijrand naar beneden passen, is dat in orde; draai zoveel mogelijk om. Roer de spruitjes niet.
Zet de pan onder de grill. Rooster gedurende 3 minuten en controleer dan op kolen. Maak je geen zorgen als je rook uit je oven ziet komen (zorg dat je keukenventilator of afzuifkap aan staat!). Verwijder de pan wanneer de toppen van de spruiten gelijkmatig zijn verkoold, ongeveer 5-7 minuten in totaal.
Serveer de spruitjes gelijk voor maximale knapperigheid. Na het koelen zijn de spruiten nog steeds lekker, maar verliezen ze hun knapperige textuur.
Eetsmakelijk!

Probeer ook eens

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders